SONIC YOUTH
SYR6: Koncertas Stan Brakhage Prisiminimui
(Sonic Youth Records)

Izdajanje zgolj »komercialnih« plošč bi bilo za Sonic Youth preveč predvidljivo. Ne samo, da si privoščijo »svobodo« s številnimi samostojnimi izleti, pred leti so se odločili, da bodo tudi kot Sonic Youth vzporedno izkazovali eksperimentalno plat svojega početja. Del tega je še vedno prisotno tudi na »rednih« ploščah za Geffen, a šele v samozaloženi seriji Sonic Youth Records rušijo vso strukturo skladb.
Album Koncertas Stan Brakhage Prisiminimui je šesti v seriji in bistveno ne odstopa od prejšnjih eksperimentalnih izdaj. Trije daljši zapisi so narejeni v živo, v spomin le mesec dni prej umrlemu filmskemu režiserju Stanu Brakhagu (umrl marca 2003). Sonic Youth so na tem koncertu igrali kot glasbena spremljava Brakhagovim nemim filmom, in ker so že ti precej abstraktni, tudi glasba sledi temu. Nima oprijemljivih melodij, ne ritmov, so le disonance, odmevi, improvizacijske tolkalske vaje. Zdi se, da skupina, okrepljena s tolkalcem Timom Barnesom, sklada sproti. Kompozicije se namreč začnejo z naključnimi toni kitare ali uigravanjem tolkal, Sonic Youth si vzamejo kar nekaj minut, da se »ujamejo«, a si nikoli ne privoščijo sproščenega drnca niti ne preskočijo v ekstatični hrup. Ta glasba je zadrževana, pušča domišljiji prosto pot, na zgolj zvočni ravni pa poslušalca še dodatno postavlja v podrejen položaj. Namreč, poslušalcu plošče manjka vizualni del, katerega so bili deležni dejansko prisotni na koncertu/projekciji. Potem pozornost popusti, saj umanjkajo oprijemne točke.
Še vedno plošča ostaja kot trden dokaz nepopustljive drže newyorških veteranov, za preživetje bodo že poskrbeli s ploščo za Geffen. Obenem je to, kot vse kaže, zadnja plošča Sonic Youth, na kateri igra Jim O'Rourke, multitalentiran glasbenik se je namreč odločil posvetiti filmu! Menda se ni odločil prav na dotičnem koncertu?
SYR6 bo pristala le na policah najbolj zadrtih fanov skupine. Pač ni za vsaka ušesa. Ponuja »zgolj« njihovo prepoznavnost zvočnost, tudi karakter, a »rock'n'rolla« ni tule niti za ščepec.
(Rock Obrobje, januar 2006)

Janez Golič