Portret: DAVID SYLVIAN

David Sylvian MEDIDATIVNI ROCK ZA ODRASLE

David Sylvian je večino svojega življenja podredil glasbi. Že v najstniških letih je ustanovil art-novovalovsko skupino Japan, z njimi utrl pot t.i novi romantiki in se po petih uspešnih albumih odločil, da gre na svoje. Njegov umetniški potencial je presegal dokaj izumetničeno formo na videzu sloneče skupine in skozi lastne kreacije je izpostavil širše možnosti izražanja. V sodelovanju z glasbeniki podobnih zanimanj je pod svojim imenom objavil štiri albume nenavadne lepote, še posebej povsem sveži izdelek Dead Bees On A Cake najbolje odraža življenske izkušnje 41.letnega Davida Sylviana.


Japan so se rodili z valom otoškega punka, v času nezadovoljstva delavske in druge mladine, ki se v okosteneli rockovski glasbi tistega časa ni prepoznala. Peterica iz južnega Londona je v punk rockovsko dogajanje skočila naravnost na glavo, prepustila se je mladostnemu revoltu in iz tega izvirajoče energije. Pa vendarle so že na zgodnjih ploščah vsaj v zametkih pokazali naklonjenost plesnim stilom, resda še v diletanstki izvedbi brez izražene identitete.
Ko so po dveh albumih začeli pogledovati za širšimi izraznimi možnostmi, so jih našli v zgodnjem t.i. art-rocku, predvsem v skupini Roxy Music in Davidu Bowieju. Tretji album Quiet Life kaže Japan v novi luči. Producent John Punter, ki je predhodno delal z Brianom Ferryjem, je skupino preusmeril iz kričavega glam-rocka v vase zagledano dekadenco, podprl njihove glasbene sposobnosti in izpostavil posebnosti vsakega člana posebej. David Sylvian je s pazljivo artikulacijo glasu končno lahko izkazal vokalne sposobnosti, Mick Karn je presedlal na fretless bas kitaro, Richard Barbieri je razširil asortiman klaviatur in bobnar Steve Jansen (Davidov brat, oba pa se skrivata pod umetniškima imenoma) je s sofisticiranimi ritmi popeljal njihovo glasbo proti Vzhodu. To še bolj velja za naslednji plošči, Gentlemen Take Polaroids in Tin Drum, ki sta utrdili status skupine kot ene najizrazitejših predstavnikov art-rocka z začetka osemdesetih let.
Še preden je skupina uradno prenehala z delovanjem, so se njeni člani že silili čez meje zgolj glasbenih dejavnosti. Sylvian se je vse bolj posvečal fotografiji, video instalacijam in sploh upodabljajočih smereh, kar ga je kmalu pripeljalo do znanstva z japonskim skladateljem in glasbenikom Ryuichijem Sakamotom. Njun skupni single Forbidden Colours je uporabljen v filmu Merry Christmas Mr.Lawrence, Sakamoto pa je ostal kar stalni Sylvianov sodelavec. Na samostojnem prvencu Brilliant Trees sta priskočila na pomoč še stara kolega Steve Jansen in Richard Barbieri ter še en odpadnik iz rockovskega sveta, nekdanji basist skupine CAN, Holger Czukay. Plošča pomeni nadaljevanje poznih Japan, je še korak naprej v razpuščenosti struktur, pri čemer gre omeniti še vsaj prispevek trobentača Jona Hassella.
Japonska naveza mu je končno omogočila postavitev video instalacije z motivi njegovih fotografij. Multimedijalni projekt Preparations For The Journey je opremil s hudo ambientalno glasbo, katere del je objavljen tudi na plošči Words With The Shaman. Še ambicioznejši projekt je dvojni album Gone To Earth. Resda se je Sylvian tu odrekel pomoči sodobne tehnologije, a je k sodelovanju zvabil večje število glasbenikov, ki so na prvem delu albuma še ostali v okviru pesmi, nekaterih že nevarno blizu “normalnim” ljubezenskim izpovedim, medtem ko zares dajo duška domišljiji na drugem, inštrumentalnem delu. Posebej kitarist Robert Fripp je ostal Sylvianov pomemben sodelavec in kasneje sta skupaj objavila dva albuma.
Naslednji album, Secrets Of The Beehive, je ostal za celih dvanajst let zadnja redna plošča Davida Sylviana. Usmeril se je v intimno razpoloženje, z jazzovskimi aranžmaji in predvsem akustičnimi glasbili. Pesmi so vseeno krajše, tudi konciznejše, in album je postal njegova najuspešnejša plošča. Po tem je obrnil hrbet medijski pozornosti. Kot deklarirani neglasbenik se je spečal s Czukayjem in ponudil dva povsem eksperimentalna albuma, podobno bolj zase kot druge je objavil še dve plošči v že omenjenem sodelovanju z Robertom Frippom, in pobegnil. Oziroma, preselil se je iz Londona na podeželje Minneapolisa, kjer je našel tako življensko spremljevalko kot mir v sebi. Naslednja leta je preživel v izolaciji, če odštejemo obiske indijskih gurujev in občasne snemalne seanse v vseh mogočih studijih.
Vsekakor je bilo to obdobje, ko je Sylvian lahko našel samega sebe. Ko je končno lahko izstopil iz javne osebe in vsega, kar je sam zgradil iz zunanjih vplivov.
Sylvian sam priznava, da je bilo nastajanje plošče Dead Bees On A Cake (Virgin/Dallas, 1999) eno najtežjih opravil v njegovem glasbenem življenju. Snemal je s številnimi glasbeniki in od vsakega prispevka uporabil le del gradiva. Obenem je sam prevzel producentske vajeti, in lahko so minili meseci, da je bil povsem zadovoljen s svojim petjem. Tudi zato, ker je za vsako pesem želel posebno razpoloženje, in vsaka pesem je zahtevala zase poseben prostor oziroma ambient. Kljub različnim pristopom je album Dead Bees On A Cake razpoznavno delo Davida Sylviana. V sami glasbi je čutiti premik k ameriškemu glasbenemu izročilu, predvsem v rhythm'n'blues, po občutkih pa ploščo preveva močnejši medidativni ton, medtem ko je prej črpal predvsem pri evropskih literatih. Uvodna, skoraj desetminutna I Surrender, ponuja osnovne smernice nadaljnega poteka plošče. Slavi življenje v vseh razsežnostih, v dajanju in predajanju in je zagotovo hvalnica ženi Ingred Chavez. Za Dobro Number One je improvizacijo na dobru prispeval Bill Frisell, v Midnight Sun je uporabil semple kitarskega prijema Johna Leeja Hookerja. Posebnost je še pesem Praise, ki jo poje Sylvianova “učiteljica” Shree Maa, ki je med dvotedenskim bivanjem na njegovem domu prinesla močne spiritualne impulze. Ostalo je v stari dobri maniri rednih plošč Davida Sylviana. Spet blesti s polnim, stalno artikuliranim glasom, ki se nikoli ne povzdigne, je pomirjen in tako v skladu z njegovim duhovnim stanjem zadnjih let. Podobno velja za aranžmaje, kjer se glasbila prepletajo v sožitju zvoka. Dead Bees On A Cake zagotovo ni plošča za tiste, ki v glasbi iščejo razburljivost in na ven usmerjeno dinamiko. Njena kvaliteta je v notranji lepoti, pa četudi vodi v prijeten dolgčas. Le kdo pa si sem in tja ne želi prijetnih sanjarij, po tem, ko se mu vse povzpne čez glavo. Sylvianova glasba je namenjena prav tem trenutkom, in za razliko od večine glasbe za ozadje, vsaj ni cenena. (Muska, 1999)

Janez Golič
Glej še oceno albuma Everything And Nothing