ROCKETS FROM THE TOMBS
Live From Punk Ground Zero, Cleveland 1975
(Glitterhouse/Panika, 2002)

Doslej dostopni le po drobcih, so posnetki proto-punkovske zasedbe Rockets From The Tombs le zbrani na uradnem in dolgoigrajočem nosilcu zvoka. Končno je tu najboljši približek tega, kar bi z nekaj vztrajnosti lahko bil njihov prvenec. Žal so to 'le' poskusni in koncertni posnetki, verjamemo lahko, da je to največ, kar se je dalo iztisniti iz dostopnega gradiva…
Torej, opravka imamo z grobo, nebrzdano, neizčiščeno rockovsko godbo, ki se je napajala predvsem iz virov t.i. garažnega rockka šestdesetih let, predvsem skupin Sonics, Stooges in Velvet Underground. Prav slednji so neposredno vplivali na lokalno klubsko sceno v Clevelandu, saj sta dva kasnejša protagonista dogajanja v Clevelandu prisostvovala njihovim koncertom v letih 1968 in 1969. Od takrat je bila 'usoda' Jamieja Klimeka in Petera Laughnerja zapečatena oz. zapisana rock'n'rollu. Prvi je, resda dosti kasneje, ko so okoliščine za to dozorele, ustanovil kultno zasedbo Mirrors, Laughner se je kmalu pridružil Rockets From The Tombs, ki jih je leta 1974 ustanovil David Thomas.
Lahko bi izpostavili dva dejavnika, ki sta nekje leta 1974botrovala nastanku lokalne scene v Clevelandu. Prvi je pomanjkanje vsakršne druge, avtonomne mladinske zabave, torej so jo ti mladostniki morali ustvariti sami, ta pa je bila le taka, da so jo lahko hitro osvojili in se identificirali z njo. Drugo dejavnik sta bila izstopajoča, avtorsko močna posameznika, oba rockovsko razgledana, tudi pismena. Thomas je 'kariero' začel s kolumni v lokalnem časopisu The Scene, Peter Laughner celo v Creem. Ta dva sta bila generatorja celotnega dogajanja, brez katerih bi dogajanje zamrlo tako hitro, kot se je rodilo.
Album Live From Punk Ground Zero, Cleveland 1975 je ima zato vsaj veliko dokumentarno vrednost. Kaže na to, da se se je punk rock vzporedno z dogajanjem v klubu CBGB v New Yorku dogajal tudi v odročnih mestih, da so ga istočasno začutili in igrali tudi v Clevelandu. Kaže na podrast, ki se je kasneje razcepila na dve struji, artistično, a še vedno spontano s Pere Ubu, in pozersko, seveda na punkovski način, z Dead Boys. Glavni povzročitelj razkola je bil pevec Steve Bators, za ene pozer, za druge pravi izkaz rock'n'rolla tistega časa…
Kakorkoli, če že skozi avtorske pesmi ni dovolj razvidno, so Rockets From The Tombs posneli nekaj 'klasik' garažnega rocka, od Raw Power, Foggy Notion, seveda Search&Destroy… Vendar, nekatere avtorske pesmi se kakovostno zlahka merijo s prej zapisanimi, predvsem Sonic Reducer, kasneje v izvedbi Dead Boys, zato pa v avtorstvu Davida Thomasa, se še vedno lahko smatra za temeljni kamen izvornega garažnega rock'n'rolla in punk-rocka. Nič manj niso zanimive embrionalne izvedbe pesmi 30 Seconds Over Tokyo in Final Solution, ki kasneje postaneta del železnega repertoarja Pere Ubu.
Kot omenjeno, se več od povprečnih poskusnih posnetkov in tehnično precej slabih koncertnih izvedb od skupine ni ohranilo, oziroma se je skupina razšla, preden bi naredila dostojne studijske posnetke. Zares škoda, to bi bil zlahka album, ki bi ga postavili ob bok vsem temeljnim ploščam protopunkovskih skupin tistega časa.
(Rock Obrobje)

Janez Golič