TORTOISE
Klub Szene, Dunaj, Avstrija
31.marec, 1996

foto: Janez Golič Skupino Tortoise sestavljajo glasbeniki, ki večinoma izhajajo iz čikaških kitarskih rockovskih skupin. Skupaj ustvarjajo glasbo, ki je svetlobna leta stran od klasičnih rockovskih oblik. Lahko bi celo zapisali, da se Tortoise zavestno obračajo stran od vseh znanih in uveljavljenih glasbenih predalčkov. V te namene je njihova glasba inštrumentalna, saj vokal v največji meri določa usmeritev določene skupine.
V živo skupina poskrbi za dodatna presenečenja. Trije člani si praktično za vsako skladbo posebej zamenjajo vloge in s tem izničijo karakter posameznih oprinosov. Na enem mestu si podajo roke dub-reggea, jazz ambient, elektronski eksperimenti in afro ritmi. Vendar rezultat ni enostaven se{tevek sestavin. Je nekaj popolnoma samosvojega in edinstvenega.
Če Tortoise na obeh do sedaj objavljenih albumih (Tortoise in Millions Now Living Will Never Die) skrbno skladajo ritmične in melodične teksture, se na nastopu v živo sprostijo, postanejo na trenutke skoraj udarni in predvsem izkažejo žar skupnega muziciranja. Vrhunec tega je pripadel Johnu McEntireu in Johnu Herndonu, ki sta z zaključnim duelom na vibrafonih navdušila številno občinstvo. Upamo lahko le, da bodo nekaj tega kdaj deležni tudi slovenski ljubitelji s trendi neobremenjene glasbe. (Delo)

Janez Golič