TORTOISE
Beacons Of Ancestorship
(Thrill Jockey, 2009)

Želeli smo drugačne Tortoise in smo jih dobili. Za visoka pričakovanja vnovične preobrazbe so krivi sami. Sami so s prvimi ploščami vsakič presenetili, ne le s širjenjem temeljne postavke dveh basov in dveh kompletov bobnov, ampak so izostrili smisel za preplet linij melodičnega basa, ambientalnega vibrafona, jazzovske kitare, zavijajočih sintetizatorjev, vse podloženo s sinkopiranimi in tehnoidnimi ritmi. Kompozicije so imele smisel, nit, logični razvoj, dinamiko, čeprav so bile mnogokrat spojene skupaj iz več delov. In potem jim je naenkrat mnogotega zmanjkalo. Po dveh ključnih, obveznih albumih Millions Now Living Will Never Die in TNT, je sledil padec. Poslej Tortoise le še anemično gnetejo teksture. Nasilje v določenih zapisih je bilo le dodaten dokaz muziciranja na silo, brez navdiha, brez ideje, za goli obstoj. Zato je dobro, da so vzeli pet let odmora. Vmes so posneli le album priredb z Willom Oldhamom, kar je bila dobrodošla sprememba; plošča The Brave And The Bold je bila namreč narejena hitro in spontano, vse kar Tortoise običajno niso. Posamezni člani so še vedno veliko sodelovali in to v glasbeno različnih skupinah, kar je ohranjalo upanje na preobrat. Slutili smo, da je v Tortoise še vedno neizkoriščen potencial.
Z Beacons Of Ancestorship smo dobili nekoliko drugačne Tortoise. Kar nekaj tistega, s čimer so se proslavili, tule manjka. V celoti se je iz zvočne slike umaknil vibrafon, večinoma manjkajo zapeljive linije basovske kitare, električna kitara je večinoma v drugem planu, prevladujejo sintetizatorji in tolkala. Ker Tortoise strežejo s širokim naborom teh, glasba na albumu nikakor ni enodimenzionalna. Že uvodna skladba High Class Slim Came Floatin' In se večkrat prelomi in se izteče v pasus nežnega elektra. Prepare Your Coffin je skoraj udarna skladba, dokaz, da korenine skupine segajo do post-hardcore zasedb iz Lousvilla, a istočasno ni daleč od glasbe za ozadje oziroma so na televiziji s tovrstno glasbo polnili čas do dnevnika. Popoln preskok pride s Yinxiangechengqi (model kitajskega sintetizatorja, kopija Rolanda), kjer Tortoise zahrumijo kot še nikoli in grozijo, da nam pri višjih jakostih razcefrajo zvočniške membrane. Če so po eni strani naklonjeni starim progresivnim tendencam, so vmes posejali dve elektronski miniaturi (Penumbra, de Chelly). Navkljub slogovnim razlikam ostajajo podobnosti, vse skladbe veže nezmotljiv karakter. Predvsem se izhodišča melodij nikoli ne razvijejo. Tortoise stalno po malem poslušalcu spodmikajo tla pod nogami. Nikoli se ne razvijejo v želeno ali nakazano smer. Melodije se gibljejo v goli zvočnosti, in na koncu ni več jasno, ali je to posledica pomanjkanja navdiha ali preprosto modus operandi. Rezultat je v obeh primerih enak. Tortoise so postali igrišče Johna McEntirea, vrtiljak, tobogan in peskovnik nedokončanih melodij in pokvarjenih ritmov. Tokrat jim ne bo potrebno delati še remiksov, so že zapisani.
Želeli smo drugačne Tortoise, in smo jih dobili; Beacons Of Ancestorship je odličen, raznolik, vedno prepoznaven, mestoma drzno sproduciran – nesmisel. A v njem je še vedno mogoče uživati.
(Muska, julij-avgust 2009)

Janez Golič