RAZLIČNI IZVAJALCI
Trans Slovenia Express vol.2
(Mute/Dallas, 2005)

Slovensko nemško prijateljstvo se nadaljuje.Ob drugem ekspresnem postanku prirejanja kompozicij nemških elektro pionirjev s strani slovenskih izvajalcev, se logično vprašamo, zakaj ravno Kraftwerk? Je njihov način identifikacije tisto, kar fascinira in navdihuje malo podalpsko sceno? Nam širijo pogled skozi majhno okno v svet ob zavesti, da živimo na prepihu različnih kultur in družbenih sistemov? Je v zadnjih letih razbohotena elektronska scena pri nas pogledala nazaj in našla prastari, a vedno aktualni navdih?
Dejstvo, da je Laibach tudi tokrat prispeval prirejeno »lastno« skladbo, je iztočnica zase. Da je izbral poemo Brat moj, verjetno ni naključje; prilega se načelu prevrednotenja istega motiva glede na kontekst, in očitno se Laibach smatra za brata Kraftwerkov po umetniški krvi, po načelih delovanja, po prisvajanju umetniških avantgard, po ubiranju lastne poti znotraj kolesja industrije zabave.
Laibachova priredba lastne skladbe zveni tako, kakor bi jo pravzaprav priredili Kraftwerk in v te namene uporabili vzorec iz It's More Fun To Compute (v primeru Laibacha »manipulate«). Brez Laibacha se kompilacija verjetno ne bi pojavila v katalogu založbe Mute. Digitalno prepariran kozolec na naslovnici ter spremno besedilo Alexeija Monroeja še dodatno pričata, kdo je posredno zaslužen za objavo na tujem.
Alexei Monroe (tudi avtor študije Pluralni monolit) v spremnem besedilu takoj izpostavi dve možnosti obdelave Kraftwerk – dosledno spoštljivo ali radikalno drugačno, ki zlahka zapade v nespoštljivo. Večina prisotnih je izbrala izzivalnejšo inačico, Kraftwerkove originale so speljali na svoj teren. Izvrstno Hall Of Mirrors v izvedbi Silence že poznamo z rednega albuma Vain, tribute to Ghost. Siddharta so povampirili robote, izrabili projekt za možen izhod na tuje in pomagali prodati kos ali dva več v Sloveniji. Bližje originalom je cvet elektronskih izvajalcev, pa še vedno vsak najprej poskrbi za svoj slog in utrip sodobnosti. Bast se sploh sprehajajo po povsem drugem terenu, iznajdljiv prispevek je dodal Iztok Turk s seksipilno Mayo v Sex Object. Naj bo vsaj sklepni zapis v francoščini, če se nihče ni dotaknil albuma Tour De France Soundtracks.
Vseeno je izbran dober tajming. Kraftwerk so se reaktivirali le nekaj let pred prvim delom Trans Slovenia Express, 11 let kasneje so spet v akciji in tu je takoj slovenski odgovor. Pester, pogumen, ne vedno v duhu Kraftwerk, a odličen dokaz, da slovenski izvajalci vedo, kaj se dogaja okoli njih in da znajo te vplive projicirati na lastno platno.
Konec koncev, zakaj so Kraftwerk za koncertni album Minimum-Maximum izbrali izvedbo skladbe Planet Of The Visions posneto v Ljubljani?
(Muska, julij 2005)

Janez Golič