TROPY
Eight Pieces
(Wet Music, 2016)

Lahko se svet globalizira, lahko se promocijski kanali "demokratizirajo", a še vedno je izvajalcem iz tradicionalno močnih okolij lažje. Prej pridejo do zapisov v osrednjih medijih, ki kakorkoli obrneš, še vedno ostajajo sito, skozi katerega se filtrira vse večja množina muzik. Kar se inštrumentalnega rocka tiče, torej še vedno poglavitno pozornost poberejo že uveljavljeni izvajalci, ki vladajo že približno 20 let. Prav toliko sta na poljski sceni dejavna Bartek Kapsa in Artur Mackowiak, tvorca projekta Tropy.
Glasba na njunem prvencu Eight Pieces je navdahnjena z eksperimentalni filmi Pedra Ferreire, ki so se lani prikazovali v sklopu festivala FONOMO v poljskem mestu Bydgoszczy. Že takrat je te in druge filme spremljala glasba v živo, to izkušnjo pa sta Tropy prenesla v skladateljsko trdnejšo formo. Pomaga, da sta se oba kalila v nadvse različnih zasedbah, od začetnih punkerskih do kasnejših svobodnejših. Ker sedaj vse, česar se lotita, zveni enako prepričljivo oziroma izvedbeno na visoki ravni. Dobro je tudi, da sta v goste vzela še dva pihalca, ki mestoma rahljata trdno zasnovo skladb, jih speljeta na drug teren, čeprav se že sama Tropy spretno izogibata nekaterim prežvečenim vzorcem, in subtilno vpeljujeta druge. Če uvodna Anteny še značilno prehaja iz tihih pasaž v vrtince hrupa, imamo v nadaljevanju glasbo, ki se poskuša otresti določenih pravil in se pravzaprav ravna po "scenskemu" dogajanju, ki se vrti le v mislih avtorjev in izvajalcev. Običajno je le zasnova dokaj preprosta, le da jo Tropy potem počasi in zanesljivo, nekako modularno, nadgrajujeta v vse bolj kompleksno celoto. Za to si vzameta čas, ki ni nikoli vnaprej določen; ambientalna repeticija lahko kar traja in traja, le da vsakemu obratu nekaj dodata ali odvzameta. Skladbe, ki se stopnjujejo, se odvrtijo v svobodnem tresku pihal, klaviatur in bobnov. Tudi zvočna obdelava je prilagojena namenu, ob bolj udarnih trenutkih je zvok prodoren, v psihadeličnih eskapadah vse bolj lebdi in glasbila dobijo nek njim tuj prizvok.
Še naslovnica s fotografijo drevesa poudarja glasbene namene dua Tropy; njune glasbene ideje se kar razraščajo in širijo nekam pod nebo.
Res škoda, da bo njun album pristal v predvajalnikih omejenega števila poslušalcev. Če bi bili avtorji te iste glasbe npr Mogwai, bi bilo, verjamem, vse drugače.
(Rock Obrobje, maj 2016)

Janez Golič