URSA MINOR
Silent Moving Picture
(Smells Like Records, 2003)

Prej pozno-nočno barsko godbo kot destilat novorockovske revolucije na prvencu predstavijo Ursa Minor, novo ime na newyorški klubski sceni. In ta je vedno zajemala širok spekter glasbenih in tudi neglasbenih vsebin, se mešala in medsebojno oplajala.
Skupino vodi klaviaturistka in pevka Michelle Castillas, ki je 'zvočne' izkušnje nabirala v znamenitem klubu Tonic in sicer je tam delala kot tonska mojstrica. Istočasno je v tamkajšnjem okolju našla glasbene somišljenike, sedaj sočlane v skupini Ursa Minor. Silent Moving Picture ni jazzovska plošča, niti ne plošča t.i. vokalnega jazza. Je prej rockovski kabaret, pesmi so svobodne oblike, brez jasne delitve na refren in kitice, za povrh jih Michelle odpoje s stalno pozibajočim glasom, prehaja iz nizkih v visoke lege že tekom ene besede… Kot da se Ursa Minor sami ne znajo ali nočejo ukalupiti, so za sprostitev 'morali' izbrati pesem tujega avtorja, Summertime Rolls je iz repertoarja Jane's Addiction, ta obenem predstavlja prvi vrhunec plošče, točko, ko sicer introvertirana glasba obrne navzven in prvič neposredneje ogovori poslušalca. Drugje je glasba večinoma zadržana na način Cat Power ali celo Joni Mitchell z obdobja plošče Hejira.
Nizanje hitro zapomnljivih in trenutno všečnih pesmic ni v naravi Ursa Minor. Le še Steady uvede klasičen kitarski rif, ki ga prispeva Tony Scherr, sicer član skupin Sex Mob, Bill Frisell Trio in nekdaj tudi Lounge Lizard. A pesem se nekje na sredini prelomi, upočasni, usahne v področje, kjer so Ursa Minor doma. Kaj šele naslednja The Frame, kjer se Michelle spremlja sama s klavirjem in njen razpotegnjeni vokal zapoje žalostinko.
Fascinantno je, kako Michelle uspe preklapljati med razpoloženji, resda večinoma melanholične narave, a njeno povzdigovanje in spuščanje glasu je tako sugestivno in naravno obenem, da zlahka zapelje pozornega poslušalca. Drugi bodo žal to glasbo srkali le kot neobvezno ozadje, morda prav v istem klubu, pozno ponoči.
(Rock Obrobje, avgust 2003)

Janez Golič