Ilustrovana YU ROCK enciklopedija 1960 - 1997
Petar Janjatović
(Geopoetika, Beograd,1998)

Avtorja knjige, leta 1956 v Beogradu rojenega Petra Janjatovića so že v ranih gimnazijskih letih omamilil čari radijskega etra in vse pasti sodobne popularne glasbe. Od leta 1976 redno sodeluje v časopisih in revijah različnih profilov ter pripravlja in vodi glasbene radijske oddaje. Trenutno skrbi za radijski glasbeni program RTV Pančevo. Je dopisnik "Billboarda" za področje Balkana.
Napisal je že dve knjigi: "Drugom stranom - Almanah novog talasa u SFRJ", BG 1983 in "Pesme bratstva i detinjstva".
Že v začetku osemdesetih let sta skupaj z Draganom Kremerjem prejela ponudbo, da napišeta "Yu rock enciklopedijo". Vendar sta oba presodila, da je bilo obdobje novega vala neprimerno za tako delo. Zato sta izdala le almanah "Druga stran", ki je zajemal domači punk in novi val. Vendar misli na enciklopedijo nista opustila.
Petar je med tem časom skrbno zbiral material, preverjal že zapisane informacije v tiskanih medijih ( "bolj kot dobro poznam razmere, v katerih se vedno pod časovnim pritiskom pišejo teksti za časopise in se vsem nam prikradejo tudi napake. In ker vem, da pri nas ni bilo v navadi, da se napaka v naslednji številki časopisa tudi popravi, sem se moral prebijati skozi labirint netočnih informacij, tako da sem določene podatke preverjal tudi navzkrižno. In nisem prepričan, da mi kljub vsemu ni kje še vedno spodletelo"...), opravil nešteto pogovorov s protagonisti glasbene scene in čakal boljše čase za objavo. Uporabljal je različne pisne vire. Izmed tiskanih medijev predvsem časopise kot: "Džuboks", "Zdravo", "Rock", "Ritam", "Bum", "Vreme zabave" in tudi slovenska "Muska". Gre za izredno natančnega, prefinjenega avtorja, ki se je dela lotil z vso mero resnosti in profesionalnosti. Njegovi zapisi o skupinah presegajo suhoparno, statistično nizanje dogodkov. Orisi časa in ljudi v njem so neobremenjujoči, sveži in duhoviti - iskrice, ki razelektrijo duhamorno, kronološko nizanje dogodkov ali pa zgolj opisovanje določene scene, skupine, glasbenika, mesta, dogodka, teksta....Ali ste na primer vedeli, da sta se Marko Vuksanović (Avtomobili) in Milan Mladenović (EKV) v 5. razredu osnovne šole v Sarajevu učila kitaro pri starem mojstru Miodragu Neciću, ki je sredi osemdesetih nastopal s skupino Garryja Garincha? Takih in podobnih cvetk v knjigi kar mrgoli, kar ji daje še dodatno draž in prepotrebno človečnost.
V spremni besedi nam avtor iz odstavka v odstavek odgovarja na temeljna vprašanja in dileme, ki so ga vodile pri oblikovanju tako zajetnega projekta.
Vzgib? Na videz preprost: zbrati obsežno gradivo in na enem mestu pregledno urediti glasbeno dogajanje, ki ga ljubiteljsko in poklicno spremljaš praktično celo življenje.
V enciklopedijo so ne glede na glasbeni žanr vključeni najznačilnejši glasbeni predstavniki nekdanjega skupnega državnega in kulturnega prostora SFRJ v času od leta 1960 do 1991. Poleg prevladujočih rockovskih izvajalcev najdemo tudi predstavnike šansona, akustične scene, pop in etno zvokov. Ker ne gre za klasičen zgodovinski prikaz YU rock scene, v knjigi tudi niso zajete številne skupine, ki so v določenem trenutku bile pomembne, vendar so sčasoma utonile v pozabo (zagrebška skupine Žeteoci, sama pogrešam slovenski prvi ženski punk bend Tožibabe na primer).
Predstavitvi vsake skupine sledi diskografski izbor, ki je bil še posebej za glasbene ustvarjalce v šestdestih izredno težko dosegljiv (z izjemo Jugotona ni takrat nihče beležil diskografskih izdaj).
Knjiga je razdeljena na tri dele: uvod z nekoliko nostalgičnim naslovom Plošče bratstva in otroštva, enciklopedični pregled delovanja skupin in posameznikov tako imenovane popularne glasbe in sicer na območju nekdanje SFRJ v času od 1960 do 1991 in 1997, ter pregled skupin v SRJ, ki zajema obdobje od leta 1991 do 1997. Gre za dokaj zanimiv pregled srbskih skupin, od že uveljavljenih Džukele ali Dead Ideas pa do najbolj obskurnih in marginalnih bendov, ki so vlili svežo, še kako potrebno moč in energijo srbski sceni.
37 let glasbenega delovanja, zajetega na 228 straneh.
V želji, da bi bila knjiga čimbolj pregledna, se je avtor odločil za najenostavnejšo metodo, to je metodo razvrščanja skupin po abecednem redu. Gre za pregled plošč "bratstva in otroštva", za glasbeno zgodbo mladosti v neki skupni državi, za pogled "od znotraj". Zato skupin, ki so nastale po razpadu Jugoslavije, avtor preprosto ni vključil v knjigo. "Enostavno, to ni več naša zgodba in ni potrebno, da se vanjo vtikamo!'
Knjiga je bogato opremljena z avtentičnimi fotografijami protagonistov, ki so jih leti prijazno odstopili iz svojih arhivov. Več kot opazen je delež slovenskih glasbenih soustvarjalcev tistega časa, od domačih Avtomobilov do skupin Demolition Group, Duma, Jutro, Tomaža Pengova, Pankrtov, Polske malce, Sedmine, Videosexa....
Knjiga Petra Janjatovića je poučen, koristen in neobhoden pripomoček vsem radijskim opremljevalcem glasbenega programa in vsem, ki se v labirintu domače, sodobne popularne glasbe ne znajdejo najbolje.
Yu rock enciklopedija Petra Janjatovića je pomembno delo. Je kamenček v mozaiku popularne glasbe v obdobju 1960-1997. Glasbe, ki ji nekateri še dandanes ne priznavajo pomena, ki ji pritiče, in izrednega vpliva, ki ga ima na generacije. Sodobne popularne glasbe, ki pronica iz vseh strani, iz vseh medijev, a nedvomno pušča za sabo sledi. Take in drugačne.
Na nas je, da jo ocenimo. In da vse misli in pomisleke, ki so se z leti, ko se vse skupaj usede nekam daleč, v najtemnejši kotiček možganov, ponovno obudimo v življenje. In jih zapišemo.
Zaradi glasbe in njenih ustvarjalcev. Ker je to preprosto pomemben del življenja generacij, ki jim je (bila) glasba pomembnejša od npr. političnih parol kratkega diha. Ker je tudi to zgodovina našega časa.
(Primorska srečanja, št. 211 / 1998)

Varja Velikonja